6 tips for å jobbe effektivt med årsregnskapet.

Riktig regnskapsprogram – mindre kveldsarbeid?
28. februar 2018
Hvordan velge regnskapsprogram?
14. mars 2018
Vis alle

6 tips for å jobbe effektivt med årsregnskapet.

Årsregnskapet er kanskje ikke den morsomste delen av å drive et eget selskap, men det må gjøres.  Her er mine 6 tips om hvordan du får utført årsregnskapet ditt mer effektivt!

 

1. Sett opp en tidsplan for å fullføre årsregnskapet.

Lag en tidsplan for når årsregnskapet skal være ferdig. Deretter bryter du ned det som skal gjøres i mindre deler, noe som vil bidra til å holde planen. Det er også viktig at de som for eksempel godkjenner leverandørfakturaer, setter opp kundefakturaer og så videre, blir kjent med og er klar over tidsplanen. Har alle de samme målene blir det lettere å oppnå det. Du bør naturligvis benytte deg av digital attestasjon, noe som gjør det hele mer effektivt

 

2. Avstem regnskapet månedlig.

For best å oppnå et raskt og effektivt årsregnskap er månedlig avstemming viktig. Hvis du gjør dette hver måned, har du forhåpentligvis oppdaget feil og uklarheter og håndtert dem kontinuerlig gjennom året, noe som minimerer arbeidet ved årsskiftet. Det reduserer også risikoen for mulige tidskrevende overraskelser i forbindelse med årsregnskapet.

 

3. Velg et fleksibelt regnskapsprogram. 

Bokfører du i et godt regnskapsprogram blir det lettere å holde planen, og det er mye morsommere å jobbe når du kan bruke smarte funksjoner. Det er en fordel hvis du også gjør månedlige avstemminger i samme program fordi da blir mye av informasjonen fra avstemmingen med til årsregnskapet.

 

 

4. Avklar usikkerheter løpende.

Dersom du vet at du har noe som er uklart bør du avklare løpende gjennom hele året. Hvis du ikke korrigerer løpende og lar det som er uklart forbli uklart inntil det er tid for årsregnskapet, vil årsregnskapet ta mye lengre tid.

 

5. Løpende dokumentasjon og oppbevaring.

Når du gjennom året støter på dokumenter som du vet du kommer til å trenge til årsregnskapet så bør du lagre det digitalt slik at du lett finner det senere. På denne måten har du mye av dokumentasjonen klar når året er over, og det er på tide å utarbeide årsregnskapet. Et årsregnskap som er lett å sette opp, gjør årsavslutningen til en mer behagelig oppgave.

 

6. Få hjelp til regnskapet.

De fleste entreprenører er svært ambisiøse og jobber mange timer. Likevel kan det være vanskelig å få tiden til å strekke til. Kanskje er det rett og slett slik at regnskap ikke er det du skal bruke tiden på? Du bør alltid vurdere om du skal bruke et regnskapsbyrå.

 

 

Henrik Næsje
Henrik Næsje
Henrik er autorisert regnskapsfører og har jobbet med regnskap i over 20 år. Som Daglig leder av WiCan Regnskap Fredrikstad AS har Henrik vært en viktig person for mange bedrifter som har tatt overgangen fra egen regnskapsfører til regnskapsbyrå.