Basilusker overalt

Fra hesteryggen til WiCan
15. mars 2016
Valg av selskapsform
25. april 2016
Vis alle

Basilusker overalt

Like sikkert som at julekvelden kommer brått på kjerringa, er årets influensa sesong. Opptil 10 prosent av Norges befolkning får i løpet av ett år dette fantastiske opplegget med feber, rennende nese og hodepine. Trøsten er at dette går over i løpet av noen dager.

Vinter er også høysesong for ondsinnet programvare (Virus) på pc og servere. Er det noe kan vi gjøre for å forhindre at alle familiebilder, CV`er og alle andre filer på datamaskinen blir ødelagt? Er du bedriftseier eller har IT ansvar i en bedrift, da blir saken brått litt mer alvorlig. Se for deg at en av dine medarbeidere ved ett uhell åpner den ene mailen, med det utrolig gode tilbudet fra Nigeria, som alle andre i bedriften slettet. I løpet av ett sekund knitrer det like godt i lokaldisken og alle fellesområder på serverne, som i peisen en kald vinterkveld. Alle filene endrer filnavn og i hver enkelt katalog ligger det nå en fin liten bildefil, som forklarer at alle dine data nå er kryptert/ låst inntil du betaler en gitt sum. Alle bedriftsdata er utilgjengelige!

Dette skjer vel ikke oss
Nææææ, dette kan ikke skje oss, sier du, for vi har ett anerkjent antivirusprogram som til enhver tid er up to date. Her er det dessverre mange som lever i villfarelse. For at antivirusleverandørene skal kunne lage ett forsvar mot virus, må dessverre virus ut i verden først. Det vil si at antivirusleverandørene alltid er minst ett steg bak de som produserer virus. Eksempelet over med at ondsinnet programvare kommer inn i dataanlegget er høyst aktuelt.

Vi i WiCan ser dessverre at dette eskalerer i omfang.

Hva kan vi gjøre?
Med dette i tankene kommer de ubehagelige spørsmålene. Har du sikret dine data på en god måte og er dette up to date? Hvor oppbevarer dere backup taper/disker, hvor ofte bytter dere disse, tar skytjenesten dere benytter til backup alle områder og oppbevarer den flere tidligere versjoner av samme fil? Dette er spørsmål jeg føler mange bedriftsledere og enkeltpersoner ikke kan se meg i øynene og svare ett klart JA på.
Kan du?

Et antivirusprogram er ett must i alle tilfeller. Hvis en skal være 100 % sikker når uhellet først er ute, er en komplett backup noe som kan redde din bedrift fra konkurs og barnebildene til neste års konfirmasjon hefte eneste løsning.

Espen Gundersen
Systemkonsulent WiCan data

Andreas Løvås
Andreas Løvås
Andreas er daglig leder i WiCan Data. Han har jobbet i WiCan siden 2008 og har stor ekspertise innenfor skytjenester, hardware og software. Andreas hater papir og brenner for å hjelpe bedrifter til å jobbe smartere og kanskje mindre?