Fire tips om digitalisering i SMB bedrifter

8 grunner til å bruke en velkomstskjerm i bedriften din
24. august 2018
6 ting du må tenke på når du skal implementere et nytt IT-system.
5. september 2018
Vis alle

Fire tips om digitalisering i SMB bedrifter

Etter å ha jobbet med digitalisering, sammen med kundene våre, er det vår erfaring at det vanskeligste er å komme i gang. Hvor skal du begynne? Spørsmålene blir raskt omfattende og vanskelige å få oversikt over. Her er fire tips som kan gjøre det enklere for deg hvis du jobber i et firma som er klar til å starte digitalisering. Tipsene gjelder for alle selskaper, enten de er store eller små, gamle eller nye. Det er selvfølgelig mange områder som må løses, men her får du gode tips slik at du kan ta de første viktige trinnene.

 

  1. Få alle deler av selskapet til å snakke om digitalisering

Ved å gjøre dette løser du to sentrale faktorer. Først og fremst sikrer du at digital transformasjon ikke eies av bare en del av selskapet og ignoreres av de andre. Nesten alle avdelinger eller forretningsområder vil ha viktige roller å spille, og noen av dem, som IT, må være en del av enhver prosess.

For det andre, det er kanskje andre folk i bedriften som ser behovet for digitalisering, og ved å få samtalen i gang kan du oppdage hvem disse er slik at dere kan få kontakt med hverandre.

 

  1. Få med toppledelsen

Det er mange smarte ting som kan komme fra «gulvet» og som jobber seg oppover i bedriften, digitalisering er ikke en av disse tingene. Det er nødvendig å få med ledelsen av flere grunner.

To av dem er at budsjettet må sikres, og at endringen må ta tid. For å lykkes må ledelsen se nytten og nødvendigheten av digitaliseringen.

 

  1. Gjør digitalisering til en del av selskapets DNA

Digital modning kan variere i ulike deler av selskapet, spesielt hvis selskapet er stort og har eksistert i lang tid. I tillegg varierer interessen for digitale problemer sterkt fra person til person. For at digitalisering skal lykkes, er det nødvendig å øke det digitale kunnskapsnivået i bedriften.

Du gjør dette gjennom utdanning og ved å oppmuntre til diskusjoner. Du må også beskrive digitalisering på en måte som alle kan forholde seg til. Ikke glem de som er likegyldige til digitalisering. Alle må gå på toget.

 

  1. Finn en partner

Digitalisering er en utfordring for de fleste bedrifter og krever vanligvis ekstern hjelp. Velg en partner som kan hjelpe deg hele veien, lokalisert i ditt område og som kjenner ditt marked og hva som trengs for at bedriften din skal lykkes.  En god partner øker sjansen for at din bedrift skal lykkes med digitaliseringen. Videre vil du kunne fortsette dialogen med partneren slik at du kan skape nye forretningsmuligheter på grunn av digitalisering.

Den digitale revolusjonen er her, enten du liker det eller ikke. Nå handler det mer om din bedrift ønsker å stå på sidelinjen når konkurrenter forandrer seg og tar markedsandeler eller om din bedrift skal ta føringen mot digitaliseringen og få konkurransefortrinn?

 

 

Det skumleste du gjør er å overse digitaliseringen og si «vi gjør som vi alltid har gjort».

 

Hans-Morten Anonsen
Hans-Morten Anonsen
Hans-Morten Anonsen er styreleder i WiCan Regnskap Fredrikstad AS og var med å starte WiCan Gruppen. Han er engasjert i hvordan IT kan bidra til at små og mellomstore bedrifter kan jobbe mer effektivt ved hjelp av gjennomgående digitaliserte tjenester.