Mac eller PC?

WiCan|Drift – Ny, proaktiv overvåkning av driftskritisk utstyr
22. april 2015
Fra hesteryggen til WiCan
15. mars 2016
Vis alle

Mac eller PC?

– Er du helt dum? Mac er best, den bare fungerer! Også ser den mye bedre ut.
– Er du sprø, du får jo en pc med samme hastighet til halve prisen, og mye mer utstyr kan kobles til. Det er bare de med ti tomler som bruker Mac.

Om man skal velge Mac eller pc har vært heftig diskutert så lenge begge produktene har vært tilgjengelige. Noen bruker mye tid i forum og i kommentarfelt på å forfekte sine synspunkter, og til tider er diskusjonen så hissig at den går over i kjefting og krangling.

Grunnen til at jeg som IT-konsulent vil skrive litt om dette nå, er at jeg synes temaet er mer aktuelt enn noen gang. For det første har Apple, som selger Mac, fått en større andel av markedet både blant privatkunder og bedrifter. Det har ført til at mer programvare og hardware er tilgjengelig på begge systemene. I tillegg er maskinvarene blitt mer like.

Jeg får ofte spørsmål om hva jeg vil anbefale. Da svarer jeg at det kommer an på hva maskinen skal brukes til, og hva du selv er opptatt av når det gjelder en slik maskin. Når det gjelder bedrifter så er det ofte hva slags programvare eller tilbehør de skal bruke som avgjør om de bør velge Mac eller pc. Skal de for eksempel bruke Visma økonomiprogramvare på kontor-pc’en, eller styre en fres i produksjonen, så må de som regel velge pc. Jobber de innen grafisk design, med videoredigering eller lydredigering er det mer hensiktsmessig å bruke Mac.

Mac-fordeler

Noen av fordelene med en Mac er at den er brukervennlig, har et kult design og sjeldent stopper opp. I tillegg har Apple valgt å ikke lage maskiner basert på den rimeligste maskinvaren, så hvis du velger Mac vil den være relativt rask selv om du velger billigste modell. I tillegg krever Apple å få godkjenne all program- og maskinvare som skal installeres, derfor skal det mye til før den stopper opp. All program- og maskinvare er altså testet av Apple, og det er jo en fordel. Det er også litt mindre mulighet for å få virus, siden pc-markedet er større og virusprogrammerere vil nå flest mulig. Med Mac får du altså en god maskin, men du må betale litt ekstra for det.
Pc-fordeler

PC-Fordeler

Fordelene med en pc er at du ikke betaler for design og merkenavn i like stor grad, utvalget av programvare og maskinvare er større og du kan kjøpe den med rimelig maskinvare. Du kan kjøpe en pc med skjerm for under 4 tusen kroner, mens den billigste utgaven av iMac koster 12 490. Du kan kjøpe Mac mini for 6 500, men da kommer skjerm i tillegg og den billigste skjermen fra Apple koster 11 490,-. (Eventuelt kjøp en pc-skjerm for en tusenlapp og oppover.) En pc har svært få begrensninger for programvare og maskinvare som kan installeres. Microsoft lager operativsystemet til mange forskjellige pc’er og krever ingen godkjenning av program- eller maskinvare for at det skal kunne brukes.

Egentlig er Mac også en pc, altså personal computer, men som de fleste andre velger jeg her å referere til pc som en datamaskin med Windows operativsystem. Det finnes også andre operativsystem som for eksempel Linux, men de har veldig liten del av markedet. Når det gjelder Mac så lager Apple forskjellige utgaver som iMac, Mac mini og Mac Pro. Apple har også bærbare modeller som MacBook og MacBook Air.

«Computers are like air conditioners, they stop working properly if you open Windows.»
«How can you tell which one of your friends has a new Mac? Don’t worry, they’ll let you know.»

Det er ingen fasit på hva man skal velge, det kommer an på hva den skal brukes til og personlige preferanser. Valget faller altså mye ned på deg selv og dine krav til en datamaskin. Å si at den ene er bedre enn den andre blir som å si at appelsiner er bedre enn – tja epler?

Andreas Løvås

Andreas Løvås
Andreas Løvås
Andreas er daglig leder i WiCan Data. Han har jobbet i WiCan siden 2008 og har stor ekspertise innenfor skytjenester, hardware og software. Andreas hater papir og brenner for å hjelpe bedrifter til å jobbe smartere og kanskje mindre?