Fargene og hva de representerer

I forrige blogginnlegg fikk du lese om fargepsykologi og hvorfor det er en viktig del i markedsføringen og merkevarebyggingen. Du fikk også lese om forskjellene på kvinner og menn når det kommer til farger, samt at valg av farger gjør noe med både brukervennlighet og lesbarhet.

I denne bloggsaken tar vi for oss fargene vi omgir oss med i hverdagen – hvilke følelser de fremkaller, hva de står for og hvilke farger kjente merkevarer/bedrifter har brukt i sine visuelle identiteter.

Rød

Rødt stimulerer til intensitet i alle former av ordet. Når du tenker på rødt, hva slags merker tenker du på? Hva med for eksempel Coca-Cola, CNN, Nintendo og Lego? Disse anerkjente selskapene bruker alle rødt i logodesignene sine, og ser ut til å ha lykkes godt med det.

Coca-Cola blir ofte annonsert i sportsreklamer, fordi de vil bli forbundet med energi, action, spenning og lidenskap. Rødt har også effekten av å oppmuntre appetitten, og du kan sikkert tenke deg hvordan det kan være til nytte for Coca-Cola.

CNN er et nyhetsselskap, så de vil at folk skal være på vakt når de ser på og være fullt engasjerte i innholdet deres. Siden rødt er forbundet med spenning, lidenskap og energi, får det publikum ubevisst til å tro at innholdet deres er viktig.

Nintendos og Legos publikum er først og fremst barn, og produktene deres er interaktive videospill og byggeklosser. Å få publikum til å føle økt spenning, energi og lidenskap vil bare være til nytte for dem. Tenk om disse merkelogoene var grå og kjedelige. Det ville ikke hatt samme innvirkning når du går inn i en av butikkene deres, enten det er i en fysisk butikk eller på nett, eller hva? En av hovedaspektene ved rødt når det gjelder markedsføring, er at det er en flott «call-to-action»-farge. Mange forbinder rødt med «Stopp», enten det er trafikklys, bilbremselys eller stoppskilt. Det faktum at man bruker rødt for å få folk til å stoppe, er et bevis på at det oppmuntrer folk til å handle. De som oppfant stoppskilt og trafikklys brukte allerede fargepsykologi! Om du bruker rødt for å få kunden til å handle, vil du mest sannsynlig se forbedrede resultater. Vær imidlertid litt forsiktig, fordi rødt også kan være et tegn på fare og avskrekke folk.

Oransje

Oransje er relatert til kreativitet, eventyr, entusiasme, suksess, munterhet, vennlighet og balanse og brukes også ofte til handlingsoppfordringer, avhengig av hva slags følelser du vil at forbrukerne skal føle når de ser det. Oransje er også en farge som ofte brukes til handlingsoppfordringer. Firefox, ARK Bokhandel, Oda og Vipps bruker alle oransje i logoene sine.

Firefox er en søkemotor på internett og logoen er en oransje rev som dekker hele jordkloden. Oransje er relatert til eventyr og entusiasme, og er et flott fargevalg for nysgjerrige mennesker som leter etter kunnskap på Internett.

ARK Bokhandel bruker også oransje i logoen sin, og ønsker helt sikkert å bli forbundet med kreativitet, eventyr, optimisme, entusiasme, vennlighet, positivitet og varme.

Som nevnt i forrige blogginnlegg kan også oransje bli forbundet med å være billig, så man må være litt forsiktig med bruken av oransje. Samtidig er jo ARK Bokhandel kampanjestyrt og ønsker kanskje å bli forbundet med gode priser og kampanjer/tilbud.

Gul

Gult er vanligvis forbundet med solskinn. Når du tenker på solskinn på en dag med klarblå himmel, tenker du på lykke, positivitet, optimisme, ungdommelighet og sommer. Fargen kan også oppfattes som svikefull eller en advarsel ut fra fargens innhold, tone og nyanse. Jeg vedder på at du kan tenke på minst ett merke som bruker gult. Jepp! McDonald’s er en. Nille, IKEA, Amnesty, Snapchat, Post-it og Gule Sider er andre eksempler.

McDonald’s store «M» er gul, og fordi mennesker er visuelle skapninger, behandler de fargen på «M»-en før formen. Gult er tilfeldigvis også en av de mest synlige fargene i dagslys. Det er derfor McDonald’s og IKEA er veldig lett å få øye på langs veien. Folk forbinder også fargen gul med lykke, og det er sannsynligvis grunnen til at barn i baksetet i en bil ville skrike etter McDonald’s på samme måte som de gjør når isbilen kjører forbi og spiller sangen sin på veien.

Rosa

Rosa er en farge som vanligvis forbindes med femininitet, lekenhet og ubetinget kjærlighet. Det er ingen argumentasjon for hvorfor det ofte brukes til merkevarenes valentinsdags-spesialiteter, bryllupsinvitasjoner og alt som er rettet mot et kvinnelig publikum. Victoria’s Secret navnga et av deres merker Pink. Andre rosa logoer er Barbie, Cosmopolitan, Kondomeriet, Norsk Husflid og LG.

Selv om du kanskje syns at LG-fargen er nærmere rød enn rosa, er det definitivt noen rosa nyanser der. LGs fargevalg er interessant, fordi det er mindre vanlig å se teknologi- og elektronikkselskaper eksperimentere med slike nyanser.

Grunnen til den rosa fargen i LG-logoen er enkel – den får merket til å virke mer pleiende og omsorgsfullt. Designet til LG-emblemet med bokstaver er ment å skape formen til et ansikt, noe som får den rosa bakgrunnen til å virke mer menneskelig og engasjerende.

Grønn

Noe av det første du tenker på når du tenker på grønt er kanskje trær og penger, så det er ingen tvil om hvorfor grønt er symbolsk for natur, fruktbarhet, evighet, helse, rikdom og sjenerøsitet. Den brukes av merker som John Deere, Kiwi, Spotify, Android, Land Rover og Lacoste.

John Deere er et amerikansk selskap som produserer og selger landbruks- og skogbruksmaskiner og tungt utstyr, dieselmotorer og mye mer. De ønsker å forbindes med naturen da de er et selskap som imøtekommer behovene til landskapsarkitekter.

Kiwi er åpenbart et merke som selger mat, og derfor bruker de grønt i logoen for å bli forbundet med både helse og natur. Mange i helse- og matindustrien vil prøve å innlemme grønt i noen aspekter av merkevarebyggingen, som f.eks. Sprite og Starbucks.

Blå

Blått er en ekstremt kraftig farge å bruke i merkevarebyggingen. Den er forbundet med tillit, harmoni, stabilitet, ro og fred. Motsatt kan den også representere kulde og depresjon. Merker som selger vinterklær kan sannsynligvis dra nytte av den kalde egenskapen. Og bransjer som er spesialiserte i psykiatri kan sannsynligvis bruke blått for å representere depresjon og det faktum at de forholder seg til mennesker med den mentale tilstanden.

Noen merker som bruker blått er Facebook, Visa, PayPal, American Express, Dell, Twitter, Disney og Ford. Facebook og Twitter vil at brukerne skal stole på dem. Harmoni og stabilitet er også noe de ønsker at deres massive fellesskap skal symbolisere.

PayPal, Visa og American Express er alle betalingssystemer som igjen vil ha stor nytte av at brukerne deres stoler på dem.

Blått er også ofte brukt for teknologiske merker. HP, Dell, Philips, Nokia og Samsung er noen eksempler. Forbrukerne ønsker at teknologien skal være pålitelig og effektiv. Selv når du søker etter teknisk støtte, bruker de vanligvis farger som blått for en beroligende og tillitsfull følelse.

Lilla

Lilla er fargen på kongelige, makt, adel, luksus, visdom, kreativitet og spiritualitet. Derfor kan folk oppfatte det som arrogant, hvis du bruker denne fargen til merkevaren din. Merker bruker vanligvis denne fargen for å få tilbudene deres til å virke prestisjefylte. Teams, Yahoo, Premiere League, Telia, Norges Energi og Hallmark er noen av merkevarene som bruker denne fargen.

Hvit

Hvitt er vanligvis relatert til uskyld, godhet, renslighet og ydmykhet, selv om det i noen deler av verden kan ha negativ betydning. Hvit er også ofte brukt for å forbedre mellomrom da det får rom til å se større ut. På nettbutikker pleier hvitt å være den mest brukte fargen. Den hjelper også på lesbarheten med kontrasten svart.

Svart

Svart er fargen på mystikk, kraft, eleganse og raffinement. Det er den mest brukte fargen i detaljhandelen, da egenskapene vi akkurat nevnte er egenskaper de fleste merkevarer liker å bli assosiert med. Det er en grunn til at presidenten eller en hvilken som helst større offentlig tjenestemann blir kjørt i svarte limousiner. Svart, akkurat som hvitt, er en nøytral farge og har derfor en sterk innvirkning på rom. Svart kan også forårsake tristhet og sinne avhengig av hvordan det brukes.

Merker som bruker svart i logoene er Nike, Hugo Boss, Ralph Lauren, UGG, Nespresso og Vinmonopolet. Dette er alle bedrifter som ønsker å symbolisere makt. Hugo Boss og Ralph Lauren kan også assosieres med mystikk, eleganse og raffinement.

Grå

Grå er en farge som representerer nøytralitet og balanse. Den kan også være relatert til depresjon og tap, og brukes på produkter for å appellere til et massepublikum. Grått vekker egentlig ikke sterke følelser, og derfor sier interiørdesignere at du bør bruke det i rom hvor du vil at ansatte skal være upartiske. Du bør bruke grått sparsomt med mindre du sammenligner produkter eller tjenester. Lexus, Mercedes og Nissan har alle grå logoer.

Brun

Når man tenker på brunt, tenker man vanligvis på jord, tre og stein. Akkurat som grønt, er det en veldig naturorientert farge. Brunt symboliserer også komfort og trygghet. Det kan være en god farge å bruke hvis du er i eiendom, da folk kan koble den til hjem. Det brukes også vanligvis av merker som selger naturlige produkter og mat. Noen eksempler på merkevarer som bruker brun i logoen sin er M&M’s, Ben&Jerry’s og Magnum.

En liten oppsummering

Farger påvirker hvordan en forbruker vil oppfatte personligheten og representasjonen av merkevaren din, så du bør være sikker på at du gir det beste førsteinntrykket du kan. Vi har spesialisert oss på merkevarebygging og markedsføring og forstår hvor viktig fargepsykologi er innen disse to feltene. Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat.

–––––

Kilder: digitalagencynetwork.com | blog.hubspot.com | digitalsynopsis.com | adobe.com